Skärning

Skuren plåt från Nordmet

Vi levererar skuren plåt till stora och små projekt. Det finns flera olika sätt att skära i plåt, och när vi väljer rätt teknik för just din plåt, väger vi in flera olika saker till exempel tjocklek, samt hur avancerat mönstret/formen är.

De skärteknikerna vi arbetar främst med är:

  • Gasskärning
  • Plasmaskärning
  • Laserskärning
  • Vattenskärning

Vi kan erbjuda många olika sorters skuren plåt. Det är bara att kontakta oss för att diskutera vilken metod, kvalitet och format som blir bäst för dig. Vi samarbetar med de bästa leverantörerna för att vara säkra på ett riktigt bra slutresultat.

Gasskärning

Vid gasskärning bränner man acetylen- eller propangas ihop med syre för att få en låga som är het nog att skära i stål. Metoden lämpar sig för låglegerat stål, och det går att skära i riktigt tjock plåt.

Plasmaskärning

En metod för att skära i även låg- och höglegerat stål, rostfritt och järnfria material som koppar och aluminium som till exempel tjock plåt av stål är plasmaskärning. Det enda kravet är att materialet måste vara ledande. Vid plasmaskärning är det plasma – som kan sägas vara en oerhört het ljusbåge – som skär genom plåten. Materialet påverkas dock mindre än man kan tro av hettan tack vare att den är så koncentrerad.

Laserskärning

Med sin höga skärhastighet och precision är lasern ofta det bästa alternativet för tunnare plåt. Eftersom snittet är väldigt rent kan man skära ut väldigt fina och komplicerade mönster, och det gör också att metoden kräver minimal efterbearbetning. Den enda nackdelen lasern har är att den inte klarar riktigt tjocka material. Då är det bättre att välja antingen plasma- eller gasskärning.

Vattenskärning

Vattenskärning av plåt i stål eller andra metaller är var det låter som: att skära i plåt med vatten. För att det ska gå blandas vattnet med ett så kallat abrasivt matierial, som oftast är sand. Blandningen sprutas sedan med ett tryck på omkring 4000 bar mot plåten, och sanden slipar sig igenom. Och just eftersom sanden snarare slipar än sågar blir snittet rent och slätt så att någon efterbehandling av ytan sällan behövs. Vattenskärning är ofta det bästa valet för skärning i material som är känsligt för värme, och där man vill undvika efterbearbetning.